Mestreechs Zoervleis

Zuurvlees (Zoervleis) is een Limburgs streekgerecht, dat wordt bereid met paardenvlees . Omdat dit wat lastiger te krijgen is kan het ook met rundvlees of hachee gemaakt worden. De naam: Zuurvlees, komt van het vooraf marineren van het vlees in azijn. Maar de smaak is, in tegenstelling tot hachee, zoet. Het zuur van de azijn wordt namelijk ruimschoots gecompenseerd door de toevoeging van peperkoek (ontbijtkoek) en stroop. Zuurvlees wordt in zowel Nederlands als Belgisch Limburg gegeten, veelal bij frieten of aardappelpuree. Bij de frituur in Limburg kan men meestal een frietje met zuurvlees krijgen (friet mèt sajs), maar ook in veel restaurants en eetcafés, snackbars en eethuizen is zuurvlees te krijgen.(bron:www.vastelaovendinlimburg.nl)

De basis van dit recept komt uit  het Ierste Mestrechter Kookbook maar ik heb het hier en daar wat aangepast. Uiteraard serveer je hier frieten en mayonaise bij. Maar ook een fijne en frisse groene salade en wat appelmoes niet te vergeten. En als je wat overhoudt, de volgende dag is het nog veel lekkerder!

Mestreechs zoervleis (voor 2 maar eigenlijk 4 personen)

  • 600 g runderriblappen
  • 4 grote uien, grof gesneden
  • 150 ml azijn
  • 300 ml water
  • 4 kruidnagels
  • 2 laurierbladen
  • 5 peperkorrels
  • 3 eetlepels appelstroop
  • 3 plakken ontbijtkoek
  • 2 theelepels bruine basterdsuiker
  • 25 gram boter
  • Zout & peper

Wrijf het vlees in met zout en peper en snij het in stukjes van 3 bij 3 cm. Marineer het minimaal 24 uur in de azijn gemengd met het water, het zout, de peper, laurierblad en de kruidnagels. Smoor in een Dutchoven of Potjie de uien in de boter goudgeel en leg ze dan even apart. Haal het vlees uit de marinade, droog het en bak het in diezelfde boter bruin. Doe de uien bij het vlees en zoveel marinade dat het vlees net onder staat. Roer de stroop erdoor, de fijn gemaakte ontbijtkoek, de suiker en laat het vlees op een laag pitje pruttelen totdat het gaar is, d.w.z. tot het bijna uit elkaar valt. Op smaak maken met peper en zout.

Tip: Laat het potje zo lang mogelijk, maar tenminste 3,5 uur, stoven. Daar wordt het alleen maar lekkerder van.
Tip: Laat suddervlees nooit koken, daar wordt het taai van! Zet het dus op een heel laag pitje of een sudderplaatje.

About Michel Disveld

Oprichter van OUTDOOR OUTFITTER, Willem ter Steeg, heeft in 2015 het bedrijf overgedragen aan Michel Disveld. Michel is nu de man achter de dit prachtig bedrijf en zoals hij zelf zegt; “je moet buitenkook-gek zijn om je in deze markt te begeven”.
Nog geen reacties

Geef een reactie