Oerstoof van wilde grazer

10 pers.  Dutch Oven 12 qt

1,5 kg Galloway braadlappen, 200 g walnoten, 250 g grot champignons, 500 g uien, 500 g prei, 300 g bleekselderij, 8 tomaten, ½ bol knoflook, 2 el olie, 100 g boter, 500 ml rode wijn, 2 el mosterd, 2 el koriander, 1 el oregano, laurier, 3 el honing, 50 g bloem, 100 ml water, 200 ml room, 2 tl bouillonpoeder, zwarte peper en zout.

Pel de walnoten en breek deze in stukjes. Verhit enkele eetlepels olie in een zware (gietijzeren) pan, rooster de noten voorzichtig en haal ze uit de pan. Snijd het vlees in grote stukken en bestrooi deze met peper, zout, koriander en bloem. Smelt de boter en braad de stukken vlees hierin aan op een hoog vuur. Voeg de grof gesneden ui, knoflook,  prei en selderij toe en bak deze glazig. Ontvel de tomaten, snijd ze fijn en voeg ze toe, samen met de mosterd, de laurier en de noten. Voeg nu het bouillonpoeder, de wijn en zoveel water toe dat alles net onder staat. Roer goed en laat het geheel op een zeer laag vuur enkele uren stoven. Doe de oregano en de honing erbij. Schep  de gebroken champignons er door en verwarm nog een half uur. Maak een papje van een beetje bloem en water en bind het kookvocht hiermee. Maak het geheel op smaak met peper en zout. Voeg tenslotte de room toe.

Natuurlijk kunt u ook ander stoofvlees gebruiken.

Bent u op zoek naar meer inspirerende recepten, lees dan het nieuwe kookboek “Oerkoken, Terug naar de Vuurplaats”.

Nog geen reacties

Geef een reactie