Stamppot spitskool (5 personen)

1 spitskool, 800 g aardappelen (iets kruimig), 500 ml groentebouillon, 1 tl gemengde peperkorrels, 6 jeneverbessen, 2 tl koriander, 1 tl kummel, zout en
2 el roomkaas

Was de kool, snij de kern eruit en snij de rest in smalle reepjes. Schrob de aardappelen en halveer de grote exemplaren. Leg de aardappelen in een pan met een zware bodem en doe de gesneden kool hierop. Giet de bouillon erbij, doe de geplette peperkorrels en de jeneverbessen in een linnen zakje en leg deze in de kool. Strooi de koriander en de kummel erover. Breng alles aan de kook en gaar het 20 minuten op een matig vuur. Giet zo nodig het overtollige kookvocht eraf (opvangen!), verwijder het zakje en stamp de kool en de aardappelen tot een grof mengsel. Voeg nu de roomkaas en zoveel kookvocht (zo nodig aangevuld met wat water of melk) toe zodat een smeuïge stamppot ontstaat. Maak zo nodig op smaak met wat zout en peper.

Dit recept kan heel goed bereid worden in  een potjie.

In plaats van spitskool kun je voor dit recept ook prima andere  koolsoorten gebruiken.  Denk dan aan b.v. savooie kool, groene kool, witte kool of zelfs rode kool.

 

Nog geen reacties

Geef een reactie