Blog, Bogrács / Heksenketel, Potjie, Recepten
Bisschopswijn
Bisschopswijn
Bisschopswijn is een warme gekruide gesuikerde alcoholische drank die vaak tijdens Sinterklaas gedronken wordt. Het lijkt veel op glühwein, dat vooral rond de kersttijd geschonken wordt. Toch zit er tussen deze twee warme dranken een klein verschil.
Bisschopswijn maakt men met witte of rode wijn. Naast wijn bevat het kruidnagel, kaneel, steranijs en sinaasappelschillen. De drank wordt verwarmd, maar mag niet koken, omdat dan alle alcohol verdampt. Vervolgens staat de wijn een lange tijd op laag vuur, zodat alle kruiden intrekken. Het verschil tussen bisschopswijn en glühwein zit in het laatste ingrediënt. De sinaasappelschillen worden vervangen door citrusschillen, verdere bereiding en kruiden zijn hetzelfde.
Glühwein wordt traditioneel op de Duitse kerstmarkten geschonken. De voorloper van de warme wijnen is Ypocras. Deze gekruide wijn drinkt men, in tegenstelling tot de huidige dranken, koud. De kruidige drank werd al in de middeleeuwen gedronken, vaak geserveerd met gekonfijt fruit en taart. Het zou een goed middel zijn voor het oplossen van kwalen.
Historie
Warme wijn met kruiden was al een populaire drank in het Romeinse Rijk, zo weten we uit kookboeken uit die tijd. Sinds de 14de eeuw is deze drank bekend onder de naam Ypocras, ook wel Hypocras. Wellicht een eerbetoon aan Hippocrates. Deze naam behield het tot de 19de eeuw en werd ineens niet meer gebruikt.
De drank was vooral in Frankrijk populair. Er zijn vele varianten, maar doorgaans werd honing of suiker gebruikt, en kaneel, gember, kruidnagel, en verschillende soorten peper. Het werd koud gedronken. Men vermoed dat hypocras een manier was om te verhullen dat de wijn van slechte kwaliteit was of verzuurd. Deze Hypogras is de voorganger van dranken als glühwein, bisschopswijn, sangria,..
Bron: Wikipedia
Recept
Bisschopswijn
Voor 6 koppen bisschopswijn
- 1 fles rode wijn
- 10 kruidnagels
- 3 schoongeboende sinaasappels
- 2 kaneelstokjes
- 1 steranijs
- 1 stukje foelie
- 80 – 100 g suiker
Aan de slag
- Doe de sinaasappel, specerijen en de wijn in een pan.
- Doe er 1/2 liter water bij.
- Verwarm de bisschopswijn op een laag vuur tot een temperatuur van hoogstens 70 graden Celsius (anders verdampt de alcohol).
- Leg een deksel op de pan en laat de drank 1 a 2 uur trekken.
- Zeef het vocht en roer de suiker naar smaak toe.
- Serveer de wijndrank zo warm mogelijk in grote wijnglazen, eventueel met partjes sinaasappel.
Varianten:
- In plaats van 1/2 water toevoegen eerst de ingredienten in een beetje water verwarmen en 24 uur laten staan. Vervolgens de wijn er bij en op temperatuur brengen.
- voeg enkele glazen bessenjenever toe
- voeg enkele centimeters gember in stukjes gesneden toe aan de kruiden
- pers de sinaasappels uit en voeg het sap toe
Leuk met de feestdagen voor bij een kampvuur met driepoot en Hongaarse Bogrács of Heksenketel.
Laat een antwoord achter