Blog, Dutch oven, Recepten
Brood bakken Dutch oven
Wil je op een traditionele manier brood bakken in een Dutch oven? Wij leren je hoe je dit doet! Dit eenvoudige basisrecept voor brood uit de Dutch oven vereist minimale inspanning en is in principe onfeilbaar. Geniet van zelfgebakken brood, gemaakt van echte, gezonde ingrediënten. De foto’s illustreren een breekbrood dat we gemaakt hebben in een 6Qt DutchOven.
Het basisrecept om brood te bakken in een Dutch oven
Op een traditionele manier brood bakken in een Dutch oven? Dit zijn de ingrediënten die je nodig hebt:
- 500 gr meel (biologisch of bakkerskwaliteit)
- 300 ml lauw water
- 11 g gedroogde gist of 17 g verse gist
- 10 gr zout
- 15 g suiker
- 30 g olie of boter
Brood bakken in een Dutch oven: het ultieme stappenplan
- Meng alle ingrediënten van het deeg door elkaar. Kneed vervolgens het deeg tot een soepel en elastisch geheel.
- Bol het deeg op en leg dit in de ingevette Dutch oven.
- Laat het deeg rijzen op max 35°C, tot het tweemaal het eigen volume heeft. Heb je een kist bij de oven, leg hier dan één of twee gloeiende kooltjes in op een metalen plaat.
- Als het deeg goed gerezen is, sla dan de lucht uit het deeg, kneed er eventuele vulling doorheen, vorm het brood en strooi hier eventueel garnering overheen, zoals zeezout, olie of kruiden.
- Zet het deeg terug in de kist en laat het nogmaals rijzen tot het mooi luchtig is.
- Zet de Dutch oven op een vuurvaste plaats.
- Leg vijf tot zeven gloeiende kooltjes onder de Dutch oven en vijftien tot achttien kooltjes op het deksel.
- Bak het brood in ongeveer 40 minuten goudbruin.
- Het brood is gaar als het mooi rondom bruin is en hol klinkt als je er op klopt.
Wist je dat?
Een wit brood wordt altijd luchtiger dan een volkorenbrood. De witte bloem bevat in verhouding meer gluten dan volkorenmeel. Deze gluten zorgen voor de elasticiteit en rekbaarheid van het deeg. Door op de juiste manier te kneden vormen de gluten ketens, die ervoor zorgen dat het deeg tijdens het rijsproces luchtig wordt. Wil je een wat luchtiger volkorenbrood, vervang dan een deel van het volkorenmeel door witte bloem. Gebruik je vulling in het deeg zoals rozijnen, noten, zongedroogde tomaten of olijven, kneed deze er dan pas door na de eerste rijs. De zuren in de producten werken de gistwerking tegen, met als gevolg dat het deeg niet goed luchtig wordt. Of je een wit of bruin brood wilt bakken in een Dutch oven is natuurlijk aan jou. Heb je alle ingrediënten bij elkaar gesprokkeld en ben je klaar voor het bakproces? Volg het stappenplan en dan geniet jij binnen een mum van tijd van overheerlijk, warm brood.
Ontdek ons aanbod aan (buiten)kookproducten!
Alles wat je nodig hebt voor het bakken van overheerlijk brood, het braden van vlees of het grillen van groenten, vind je in onze webshop! Of je nu op zoek bent naar een Dutch oven, een rookoven, een kamado BBQ of een smoker barbecue: in ons aanbod vind je alles wat je nodig hebt voor (outdoor) cooking. Wil je contact met ons opnemen, dan kun je ons bereiken via +31 6 5134 6957. Ontdek nu direct het assortiment!
Laat een antwoord achter