Blog, Dutch oven, Leuke weetjes
De Dutch Oven de grond in …
Wat ik afgelopen winter ondervond met het koken met een Dutch Oven was dat het vlees van mijn stoofpotje aan één zijde van de pan niet helemaal gaar was.
Even meer over de weerssituatie. Het vroor 12 graden, een stevige noordoosten wind en prachtige heldere lucht. Wat ik vergeten was dat je met stoven in een Dutch Oven, kolen onder en op de pan, de pan regelmatig een slag moet draaien, zodat de kant in de wind niet te veel afkoelt. Even vergeten want het warme Glühweintje was ook lekker!
Dutch Oven begraven
Zo kwam ik op het idee de Dutch Oven te begraven. Een gat in de grond, vuurtje erin, laten verkolen, gedeelte verkoold hout er weer uit, pan met ingrediënten erin, restant kolen op de deksel en zand erover. Ik heb nu van de DO een slowcooker gemaakt. Het recept: varkenswangetjes in Trappistenbier.
De pan heb ik voor alle zekerheid 6 uurtjes in de grond laten zitten!
P.S. Gebruik een harde houtsoort! Eik of Beuk! Deze blijft langer heet!
Zie hier de video:
De maaltijd was fantastisch gaar! Later heb ik de saus nog gebonden met wat aardappelzetmeel terug op het vuur voor een mooie gebonden saus!
Dit ga ik echt vaker doen! LOL!
Nu het Recept
INGREDIËNTEN
- 1 kg varkenswangetjes, in grote stukken
- 2 sneetjes volkoren brood
- 1 ui, fijngesnipperd
- 1 winterpeen
- 1 teentje knoflook
- 2 el appel azijn
- 500 ml bruin bier
- 3 el mosterd
- 3 el aardappelzetmeel
- 2 el boter
- 2 laurierblaadjes
- 2 takjes tijm
- 3 takjes bladpeterselie
- peper en zout
BEREIDING
- Smeer de pan goed in met boter of olie.
- Leg het vlees op de bodem van de DO. Smeer het brood in met mosterd en leg met de kant van de mosterd op het vlees.
- Voeg alle ingrediënten in lagen op de wangen toe.
- Giet dan de azijn en bier over het geheel en leg er de tijm en de laurier bij.
- Stoof de pan in 5 à 6 uurtjes in de grond zoals boven beschreven of 2 à 3 uurtjes in een oven 180 graden.
- Bind de saus eventueel nog met aardappelzetmeel of maïzena en kruid af met peper en zout. Serveer in diepe potjes en garneer met bladpeterselie.
EET SMAKELIJK!
Laat een antwoord achter