Blog, Bogrács / Heksenketel, Recepten
Een heerlijke Goulash boven het vuur
Heerlijke Hongaarse Goulash
De keuken van Hongarije wordt beïnvloed door de Franse keuken, ingebracht door de Oostenrijkers en de Turkse keuken die de Ottomanen naar Hongarije brachten tijdens hun 150 jaar bewind. Deze keuken wordt aangevuld met traditionele recepten en bereidingsmethoden van het Hongaarse volk, dat traditioneel een boer en pastoraal volk was. Bovendien hebben internationale invloeden onlangs hun weg gevonden naar de Hongaarse keuken.
Als je het hebt over de Hongaarse keuken, zijn goulash en paprika meteen een hit. Maar de Hongaarse keuken heeft natuurlijk veel meer te bieden dan deze twee gerechten. Maar we gaan nu toch voor een heerlijke Gulash (Goulash). Goulash wordt normaal bereid in een grote ketel (Hongaars: bogrács) die men boven een houtvuur hangt. Dan wordt het gerecht “bográcsgulyás” genoemd.
De bereiding duurt een aantal uren, waarbij men voortdurend in de soep roert en kokende vleesbouillon of water toevoegt
Het Goulash Recept
Ingrediënten voor 6 personen
1 kilo runder-riblappen.
150 gram reuzel (varkensvet).
750 gram uien (gesnipperd).
4 tenen knoflook (geperst).
4 rode paprika’s (in blokjes).
2 grote blikjes tomatenpuree.
2 laurierblaadjes.
1 afgestreken eetlepel Keltisch zeezout.
1 eetlepel karweizaad
2 flinke eetlepels paprikapoeder (zoete).
Cayennepeper.
1 bekertje zure room.
Tijm (poeder).
Jeneverbes-korreltjes (handje vol malen in vijzel)
Runderbouillon (of water).
Krulpeterselie
Bereidingswijze
- Doe de reuzel in de pan en laat het goed heet worden.
- Bak het vlees goed aan maar laat het niet bruin worden.
- Voeg de uien toe en laat ze meebakken totdat ze ‘glazig ‘zijn.
- Paprika’s erbij doen en een beetje laten smoren.
- Karweizaad, paprikapoeder, cayennepeper en tijm eventjes laten mee smoren zodat de smaken goed vrijkomen.
- Knoflook toevoegen en een minuutje laten bakken, absoluut niet langer.
- Tomatenpuree toevoegen en ook even laten meebakken.
- Runderbouillon (of water) toevoegen totdat het geheel net onder staat.
- Keltisch zeezout naar smaak, Jeneverbes en laurierblaadjes erbij doen.
- Minstens 3 uur laten stoven.
- Op het laatst eventueel binden met wat maïzena of aardappelzetmeel, maar zelf gebruik ik altijd zure room om het wat dikker te maken.
- Bestrooi met de peterselie.
De Hongaren zijn van mening dat een echte Goulash alleen goed smaakt als er varkensvet aan te pas is gekomen.
Lekker met rijst en komkommersalade.
Eet Smakelijk!
Een Opmerking
Koos Mulder
Goed authentiek recept, heb gemaakt en heerlijk, bedankt en groeten jksolarpowerhouse