Blog, Recepten
Kerveltaart; een eeuwenoud recept
Soms zijn er recepten die honderden jaren onveranderd in kookboeken zijn verschenen, zoals het Recept van deze Kerveltaart.
Taarten waren populair in de Gouden Eeuw. Bewijs zijn de stillevens, waar regelmatig deze taarten zijn terug te zien. Deze taarten werden gebakken door speciale taartbakkers, maar ook thuis bakte men taarten met speciale taartpannen. Een ijzeren of koperen pan op pootjes die in hete kolen werd gezet, en er bovenop een holle deksel waar je vervolgens ook hete kolen in deed.
Deze kerveltaart werd ongetwijfeld ook in zo’n taartpan gebakken.
Dit recept komt uit De verstandige kok, 1669. Een vrijwel identiek recept komt voor in een boek van zo’n 130 jaar later: Aaltje, de volmaakte en zuinige keukenmeid uit 1803. En ga maar na, dat boek is nog decennialang daarna herdrukt.
Het Recept.
De Taartpan kan vervangen worden door een Dutch Oven. Dit is ook een pan op pootjes met een deksel en rand waarop houtskool of kolen geplaatst kunnen worden. We maken hier gebruik van een Dutch Oven ValHal 3 Ltr.
Ingrediënten
Voor de vulling:
- 3 eieren
- 4 witte boterhammen
- 1 beker melk
- 2 tl kaneel
- flinke bos kervel (ongeveer 25 gr)
- krenten
- 1 el boter
Voor het deeg:
- 200 gram bloem
- 100 gram boter
- 1 eetlepel water
- 1 ei
- snuf zout
Bereiding
- Meng alle ingrediënten voor het deeg en zet een halfuur op een koele plek.
- Hak de kervel klein. Voeg in een kom de krenten en de eieren eraan toe. Week het boord in de opgewarmde melk en maak er een soort pap van. Doe er de boter bij en de rest van de ingrediënten.
- Meng dit door elkaar, bijvoorbeeld met een mixer.
Rol het deeg uit en bekleed er een ingevette Dutch Oven mee. Doe de vulling erin. - Plaats onder de Dutch Oven 3 kooltjes en op de deksel 9 kooltjes (BBQ Kokosbriketten) en bak goudbruin.
Bron: Jeannette koockt en Outdoor Outfitter
Laat een antwoord achter