Blog, Leuke weetjes
Koken met Gietijzer | Onderhoud Instructies
Inbranden
Voordat men kan koken met Gietijzer moet deze (nieuwe) pan of plaat ingebrand worden om een goed bakresultaat te geven.
De pan is in de fabriek voorzien van een beschermlaag tegen roest, deze moet eerst verwijderd worden. Maak een heet sopje van een mild afwasmiddel en was de pan hierin goed schoon. Droog hem af en plaats hem op een stuk aluminiumfolie op de kop in de oven*; de eventuele deksel ernaast. Verwarm de oven op 150°C en draai de pan na een half uur om en verwarm nog een kwartier. Neem de hete pan (pas op: gebruik ovenhandschoenen) uit de oven en veeg hem met keukenpapier goed schoon. Wrijf nu de pan van binnen en van buiten in met een stukje (gerookt) vet spek, veeg hem daarna schoon met papier en vet hem nogmaals in.
In plaats van spek (varkensspek) kun je ook kokosnootvet of gietijzer conditioner gebruiken. Door de hitte van de pan smelt het vet en trekt in de poriën van het ijzer en sluit zo het poreuze gietijzer af. Plaats de pan terug in de oven, verwarm hem een uur bij 150°C en laat hem in de oven afkoelen. De pan is nu klaar voor gebruik.
Onderhoud
Warm de pan op een matig vuur op en wrijf met een stukje spek door de pan. Laat het gesmolten vet enkele minuten inbakken. Als je niet van de geur of smaak houd (of op de calorieën wilt letten) veeg je voordat je met het eigenlijke bakken begint met een stukje keukenpapier het overtollige vet eruit. Je kunt ook hiervoor kokosvet of gietijzer conditioner gebruiken. Een plantaardige olie, b.v. olijfolie kan ook maar heeft voor het gietijzer een minder goed afsluitende werking.
Het koken kan beginnen
Nu gaat er boter, bakmargarine, of olie in de pan. Na afloop spoel je de pan af met heet water en veeg je hem schoon met keukenpapier. Als er etensresten aangekoekt zijn doe je een beetje water in de pan en laat je dit op het vuur enkele minuten koken. In erge gevallen kun een scotchbrite sponsje gebruiken om de resten weg te schrobben. Droog de pan goed af. De echte liefhebbers zetten nu de pan nog enkele minuten op een matige vlam om hem zo door en door te drogen, poetsen er dan met het stukje spek door en laten hem afkoelen.
Doen / Niet doen
Met een beetje onderhoud hebt u een leven lang plezier van een pan; sterker nog, u zult merken dat de pan met de jaren beter wordt. Er vormt zich een natuurlijk patina dat kenmerkend is voor een goede gietijzeren pan.
Een paar punten zijn belangrijk:
- Voorkom plotselinge grote temperatuurswisselingen; warm de pan langzaam op en laat hem ook rustig afkoelen. Als tijdens het koken koude vloeistof toegevoegd moet worden, doe dit dan met gevoel.
- Maak de pan onmiddellijk na afloop schoon. Laat een pan met etensresten nooit langere tijd staan. Vooral sauzen met daarin zuren afkomstig van azijn, rode wijn, tomaten etc. tasten het gietijzer aan.
- Plaats de pan nooit in de afwasmachine.
- Mocht de pan een keer aangebrand zijn kun je hem schoon schrobben met een mild sopje en een sponsje. (in een zeer ernstig geval met een brillo padje) Spoel de pan daarna heel goed uit en brand hem opnieuw in.
- Als je een pan langere tijd niet gebruikt bewaar hem dan met de deksel “op een kier”, zo voorkom je dat de pan ranzig wordt.
* Het inbranden kan ook heel goed op een hout- of kolenvuur. Maak een bescheiden vuurtje en plaats de pan op de kooltjes en volg de verdere aanwijzingen.
Laat een antwoord achter