Blog, Recepten
Laat-middeleeuwse Kweeperentaart
Deze taart (een sonderlijnge taerte met quee-appelen) bleek een variant op de moderne cheesecake, maar smaakte net even anders. Het recept komt uit het boek UB Gent 476, een van de weinige complete kookboeken uit de late middeleeuwen. De voornaamste ingrediënten? Kweeperen uiteraard, maar ook: eierdooiers, en royaal kwark en boter. Wat dat betreft ook wel weer typisch Nederlands, want we zijn nu eenmaal een zuivelland. En dat was eeuwen geleden ook zo. Zelfs in de Romeinse tijd. Zo schreef Julius Caesar ooit in een krijgsverslag (Commentarii de Bello Gallico): “Ze bedrijven hier geen akkerbouw, hun voedsel bestaat voornamelijk uit melk, kaas en vlees.”
Dit heb je nodig
Voor het deeg:
300 gram bloem
125 gr boter
100 gr suiker
1 eierdooier
1 el water
Vulling:
De ingrediënten die vermeld staan in het recept is zoveel dat je er twee taarten van kunt vullen. Ik heb daarom sommige dingen gehalveerd, maar wel royaal kweeperen en kwark gebruikt.
5 à 6 kweeperen
125 gram amandelen
200 gram kwark
handvol rozijnen
125 gr boter
50 gr suiker
1 theelepel kaneel
evt. 1 theelepel kardamom of speculaaskruiden
3 eidooiers (er stonden 6 eierdooiers in het recept, maar dat vond ik erg veel. Ook waren eieren in de middeleeuwen vermoedelijk een stuk kleiner).
Zo maak je hem:
Ingrediënten voor het taartdeeg vermengen en kneden, deeg tot gebruik koel bewaren. Kweeperen in kwarten snijden (met klokhuis en al) en halfuur koken. Afspoelen met koud water en ontdoen van klokhuizen en schil. Daarna prakken, behalve twee kweeperen, die in stukjes snijden. Voor de vulling: amandelen fijnstampen (in blender) en vermengen met alle andere ingrediënten, inclusief kweepeer puree en stukjes. Deeg in taartvorm doen en vullen. Bak ongeveer 50 à 60 minuten in een voorverwarmde oven op ongeveer 175 graden.
Originele tekst:
Om een sonderlijnge taerte te maken.
Neempt quee-appelen gesoden in schoon watere ofte peeren gebraden 6 of 7, amandelen gepelt een vierendeel pont, versche wrongel een vierendeel pont, een hantvol rosijnen sonder steenen. Stootet tsamen wel cleyne ende soetet met suycker ende caneele ende ander cruyt tot uwer belieften, 6 of 7 doren van eyeren ende een vierendeel pont versche botere.
Deze taart kan ook in een heel goed in een Dutch Oven bereidt worden! Leuk om te doen!
Bron:
JEANNETTE KOOCKT HISTORISCH
Laat een antwoord achter