Blog, Recepten
Ossobuco uit de DutchOven
Dit recept, Ossobuco uit de DutchOven, is zeker het proberen waard!
Ossobuco wordt eigenlijk “Bot met gat” genoemd en is een traditioneel gerecht uit Milaan (Italië).
Schijfjes bot met kalfsvlees (kalfsschenkels) worden langzaam gestoofd in witte wijn en kruiden om hen hun delicate textuur en specifieke smaak te geven.
De kers op de taart is de Ossobuco met Gremolata, een Italiaanse pittige mix van peterselie, knoflook en citroen, die het gerecht een grote frisheid geeft.
Ossobuco wordt traditioneel gestoofd in de oven, maar werkt net als in onze versie goed in de DutchOven.
Het voordeel: de mannen hebben hun pleziertje met gloeiende kolen, terwijl in huis alles schoon blijft en de geur van de stoofpot niet dagenlang in de keuken hangt. Win-win situatie.., toch!?
Ossobuco van de DutchOven
Ingrediënten voor 4-6 personen:
- 6 kalfschenkels (ongeveer anderhalve kilo dus),
- 1 wortel
- 4 stengels bleekselderij
- 1 ui
- 2 knoflookteentjes, gehakt
- Beker van een citroen
- 2 takjes rozemarijn
- 2 laurierblaadjes
- 400 ml witte wijn
- 250 ml kalfsvlees of gevogelte fond
- 1 eetlepel tomatenpuree
- olijfolie
- wat bloem
- Gremolata (zie onder)
Voorbereiding:
- Hak wortel, selderij en ui fijn.
- Breng de schenkels op smaak met peper en zout en wentel ze door een beetje bloem.
- De DutchOven van onderen af verwarmen met gloeiende kolen. Bak de beenschijven aan beide kanten in een beetje olijfolie. Verwijder de kalfsschenkels.
- Bak de groenten in het overgebleven vet. Voeg knoflook, citroenschil, rozemarijn, tomatenpuree en laurier toe en giet er het fond en witte wijn in.
- Voeg de pootjes weer toe, sluit het deksel van de DutchOven en bedek met kolen.
- Ossobuco voor ongeveer 1,5 uur laten stoven. Serveer bestrooid met gremolata. Lekker met aardappelpuree of risotto.
Gremolata
- ½ bosje peterselie
- 2-3 teentjes knoflook
- Rasp van een biologische citroen
Hak de peterselie en knoflook fijn voor de gremolata, rasp de citroenschil en meng goed.
Wat maakt Ossobuco zo heerlijk?
Wat voor velen de Ossobuco zo heerlijk maakt, is mals en langzaam gestoofd kalfsvlees, dat gewoon uit elkaar valt in je mond. Samen met die heerlijke saus van groenten, wijn en merg, geeft de citroen in de ‘gremolata’ ook nog eens een frisse touch.
Probeer en geniet van de mooie smaken!
FOTOGALERIJ
Laat een antwoord achter