Blog, Bogrács / Heksenketel, Dutch oven, Leuke weetjes, Potjie, Recepten
Rivierkreeft. Een plaag en delicatesse!
De exotische rivierkreeften veroveren de Nederlandse polderwateren. Deze beestjes doen zich tegoed aan o.a. waterplanten en veroorzaakt door hun graafgedrag schade aan de oevers.
Plaag
Naast de Turkse – (1977) en de Gevlekte Amerikaanse rivierkreeft (1968) is in 1985 de Rode Amerikaanse rivierkreeft voor het eerst waargenomen in de Nederlandse wateren. Deze Amerikaanse kreeft heeft nauwelijks of geen natuurlijke vijanden en vermenigvuldigt zich daardoor razendsnel. In principe eet de rivierkreeft vooral waterplanten maar als het beest hongerig is, wordt het een omnivoor (alleseter).
De enorme verspreiding van de Amerikaanse rivierkreeft leidt tot vernietiging van de biodiversiteit in ,de Nederlandse sloten. De kreeften vreten de sloten kaal, waardoor ander leven er onmogelijk wordt. De enige serieuze vijanden van de rivierkreeft naast de mens zijn de reiger, paling, snoek en fuut.
De kreeft graaft holletjes in de oevers van de sloten om zich voort te planten. Over het algemeen hebben rivierkreeften veel nakomelingen. Een vrouwtje kan meer dan 600 eitjes dragen. Wanneer de omstandigheden gunstig zijn, gaat de voortplanting het hele jaar door. Hierdoor kan de populatie snel toenemen en verspreiden, waardoor het natuurlijk evenwicht uit balans raakt.
Delicatesse
De Amerikaanse rivierkreeft is echter niet alleen een plaag, maar ook een delicatesse. In Louisiana (Amerika) wordt het beestje op grote schaal gekweekt. Ook in landen als Zweden is de rivierkreeft een gewild product.
Onder het mom van ‘If you can’t beat it, eat it’, zouden we deze dieren ook kunnen consumeren. Het is immers erg lekker en je kunt er leuke gerechtjes mee maken. Een win- winsituatie!
Vangen
Op dit moment zijn er maar een handjevol individuen die gericht rivierkreeft vangen. Hun vangst vindt gretig aftrek. Dat er nog niet grootschalig op rivierkreeft wordt gevist, heeft alles te maken met de regelgeving.
Kreeften vangen met beroepsvistuig (zoals fuiken, netten en korven) is voorbehouden aan personen die als beroepsvisser geregistreerd staan. Als particulier zul je deze registratie niet snel krijgen. Mag je als particulier op rivierkreeften vissen? Ja, mits je met een netje of hengel vist en een visvergunning hebt.
Het vangen van kreeftjes met hengel kan een hele leuke sport op zich zijn. Met in plaats van een haakje een wasknijper met een stuk vlees ertussen. Als je ‘s avonds met een zaklantaarn in het water schijnt, kun je ze zien lopen.
Voor een bescheiden portie heb je wel 5 tot 10 kreeftjes per persoon nodig. Je gebruikt namelijk alleen maar het vlees in de staart. Het makkelijkste is om ze in zijn geheel in kokend water met kruiden en citroen te leggen. Laat ze 3 minuten koken, zeker niet langer, want dan worden ze net zo hard en rubberachtig.
Rivierkreeft koken
De rivierkreeft leent zich uitstekend voor lekkere gerechten maar voor dat je verder gaat om de rivierkreeft bijvoorbeeld te bakken raden we aan de rivierkreeft eerst te koken.
Ingrediënten voor 2 personen:
• 1 kilo rivierkreeft
• 1 citroen in parten
• 2 theelepels zout
• 4 liter water
Bereidingswijze
• Spoel de rivierkreeften af met koud water.
• Breng het water aan de kook en voeg het zout en citroenpartjes toe.
• Als het water kookt doe je de rivierkreeften erin.
• Schep regelmatig om tot dat alle rivierkreeften volledig rood zijn.
Let wel: eetbaar is alleen het vlees in de staart. Na het koken en/of grillen maak je de staart open en verwijder het darmpje. Smakelijk!
Laat een antwoord achter