Blog, Dutch oven
Venkelquiche uit de Dutch Oven
Venkel hoort zonder meer thuis in de toptien van meest ondergewaardeerde groenten in Nederland. Venkel of knolvenkel is een heerlijke, frisse groente met een lichte smaak van anijs. Het is erg gezond, maar staat vooral bekend om de goede werking bij maagklachten. Van het loof kun je een heerlijke garnering maken bij salades en venkelzaad wordt geroosterd en als smaakmaker bij bepaalde gerechten gebruikt, of gebruikt om thee van te trekken.
We gaan er nu een lekkere DutchOven Quiche van maken.
Benodigheden
- DutchOven 6 Qt
- Kokos- kolen, briketten
Ingrediënten
- 5 Plakjes Deeg voor hartige taart of Fonseerdeeg zelf maken.
- 1 Stukje boter
- 2 Venkelknollen
- 200 Gram Brie
- 400 Gram Artisjokharten uit blik.
- 3 Eieren
- 200 Milliliter Slagroom
- 2 Eetlepels Dragon
- 75 Gram Gezouten cashewnoten
- Bladerdeeg
Aan het werk
- Laat vooraf het deeg ontdooien of maak zelf een deeg.
- Vet een Dutchoven(s) met wat boter in en bekleed de DO(s) met het deeg.
- Verwijder van de venkelknollen de stelen en de onderkant.
- De brie in plakken snijden, en de artisjokharten in grote stukken snijden.
- Snij de venkelknollen in zo dun mogelijke plakjes en bak 3/4 deel heel even aan in een skillet.
- Verdeel de driekwart van de plakjes, samen met de artisjokharten en de brie, over de bodem van de quichevorm. De rest van de venkelplakjes bewaren.
- Eieren kloppen met de slagroom, de dragon, de peper, en eventueel naar smaak wat zout.
- Dit schenken we vervolgens over de quiche en de vulling. De rest van de venkel en de noten er over leggen.
- De quiche in ongeveer 55 minuten in de DutchOven bakken, totdat deze goudbruin is. (5-6 kooltjes onder de pan
en 14 tot 16 kooltjes boven op de deksel). - Controleer regelmatig! Als de quiche wat de donker wordt deze met aluminiumfolie afdekken.
-
Plank/Deksel op de open DO. Keer één maal. De onderkant ligt nu boven. Leg een tweede Plank/Deksel op de onderkant en keer nogmaals. Et voila….. Snij de Quiche in punten en geniet ervan!
We maken deze quiche natuurlijk met venkel, maar ook met brie en cashewnoten, maar je kunt eventueel de noten ook weglaten of vervangen door pinda’s, walnoten, of een ander soort noten.
Laat een antwoord achter