Blog, Recepten
Zelf zalm koud roken
Als het kwik weer is gedaald is de tijd van het koud roken weer aangebroken. Een heerlijke, niet te zoute, gerookte zalm, lekker op een toastje met wat roomboter. Maar je kunt het natuurlijk ook in een salade of iets dergelijks gebruiken.
Om koud te roken heb je een Cold Smoke Generator (CSG) nodig. Je kunt eiken of beuken rookmot gebruiken. Eiken is een wat zwaardere houtsoort, met vruchtenhout zal de rooksmaak subtieler zijn, maar je kunt ook langer door gaan met roken voor hetzelfde resultaat.
RECEPT Koud Gerookte Zalm
Ingrediënten:
- 1500 gram zalm (± 1 zalmzijde)
- 360 gram zeezout
- 240 gram lichtbruine basterdsuiker
- 6 theelepels dille, gedroogd
- 3 theelepel jeneverbessen, gekneusd
- 1 theelepel witte peper. (Zwarte peper mag ook maar zie je terug op de zalm als hij klaar is).
Extra benodigheden:
- Cold Smoke Generator (CSG)
- houtmot
- plasticfolie
- rooster
Diverse Koude Rook Generators. 🔥
Bereiding:
Dag 1:
- Meng het zout, de suiker, dille en de jeneverbessen in een bakje goed door elkaar.
- Als je zalm zonder vel gebruikt leg dan een laagje van het mengsel in een schaal waar de zalm mooi in past. Bij zalm met vel hoeft dat niet.
- Leg de zalm in de schaal en dek af met de rest van het mengsel.
- Dek dit alles af met plasticfolie en leg iets zwaars op de vis. Ik gebruik een plankje en wat conservenblikken. Dit duwt nog meer vocht uit de vis.
- Plaats de vis 24 uur in de koelkast.
Dag 2:
- Haal de vis uit de koelkast en spoel goed al het zout eraf onder de kraan.
- Dep droog met keukenpapier en plaats op een rekje in de koelkast. Zo kan de vis drogen en ontstaat er een plakkerig laagje dat ervoor zorgt dat de rook straks nog beter wordt opgenomen.
Dag 3:
- Vul de Cold Smoke Generator met houtmot en steek hem aan.
- Plaats de CSG in je barbecue of rookoven en leg of hang de zalm er ook in.
- Rook je zalm nu zo’n 8 tot 10 uur. Die van mij heeft er zo’n 9 uur in gelegen.
- Haal de koud gerookte zalm uit de barbecue en plaats in de koelkast, laat hem zo één à twee dagen rusten zodat de ergste rooksmaak eraf is en de smaak iets milder is geworden.
- Snij je zalm in dunne plakjes en serveer zoals je altijd doet met zalm. Je kunt je gerookte zalm ook invriezen voor later.
De Zijdes van wilde zalmsoorten (bijvoorbeeld de Sockeye zalm) zijn over het algemeen wat lichter en dunner. Pas hiervoor de pekeltijd aan anders worden ze wel erg zout. Dit kan gewoon naar verhouding van het gewicht.
Als alternatief voor de CSG kun je ook een kartonnen eierdoos gevuld met rookmot gebruiken. Alleen zul je die misschien een keer bij moeten vullen.
Laat een antwoord achter